به خاطر ارزش‌های معرفتی، اخلاقی و مدنی

Published at 8 سال ago

روزنامه اعتماد، 24 اردیبهشت 1396

حمایت معلمان و پژوهشگران فلسفه از حسن روحانی

بیش از 120 تن از استادان، پژوهشگران و محققان حوزه فلسفه در ایران در نامه‌ای به حمایت از نامزدی حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری پرداختند. در متن این بیانیه می‌خوانیم: «ما جمعی از معلمان و پژوهشگران فلسفه كه می‌كوشیم «حقیقت» را دغدغه غایی خود قرار دهیم، به اقتضای عشق به معرفت و تبعیت از دلیل و فارغ از همه اختلاف‌های ممكن فكری، با الهام از آن تعهد اجتماعی كه از سقراط آموخته‌ایم، بر این گمانیم كه در شرایط حساس كنونی حسن روحانی برای ریاست‌جمهوری ایران گزینه‌ای مطلوب است زیرا:
1- دولت حسن روحانی كوشید در چهار سال گذشته فضای دانشگاه‌ها و مراكز پژوهشی را، به‌ویژه در عرصه ستم‌دیده علوم انسانی، برای تبادل افكار و اندیشه‌ها مهیاتر كند؛ فضای عمومی را، در حد امكان، در اختیار همه دیدگاه‌های فكری و فرهنگی قرار دهد؛ مطبوعات و تریبون‌های عمومی را از انحصار یك‌جانبه نمایندگان دیدگاه‌هایی خاص خارج كند و از آزادی اندیشه و بیان و گفت‌وگو در فضای مجازی پاسداری كند. این تلاش‌ها آنگاه ارزش خود را عیان خواهد كرد كه دریابیم شنیدن صدای دیگری شرط لازم حقیقت‌جویی است.
از این رو، گرچه عملكرد چهارساله وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بخش فرهنگی دولت را درخور نقد بسیار می‌یابیم و تا تحقق آرمان استقلال دانشگاه‌ها و آزادی آكادمیك راهی دراز در پیش می‌بینیم، حسن روحانی را در مقایسه با دیگر نامزدها به آزادی اندیشه و بیان و احترام به ساحت دانشگاه متعهدتر می‌دانیم.
ما از سر دغدغه «ارزش‌های معرفتی» به حسن روحانی رای می‌دهیم.
2- دولت حسن روحانی كوشید «دولت» را، به مثابه ركنی بسیار مهم و موثر در اجتماع، در قبال آنچه در جامعه می‌گذرد پاسخگو و مسوول كند و در درجه نخست دروغ‌گویی، جعل آمار و ارقام، و فریب فعالانه یا منفعلانه افكار عمومی را دست‌كم از بالاترین اركان تصمیم‌گیری دولتی بزداید.
این دولت، هم‌زمان، با وجود فشارها و محدودیت‌ها، اندیشه صلح‌طلبی و تنش‌زدایی را جانشین پرخاشگری و یكه‌تازی‌های وهم‌آلودی كرد كه نه‌تنها با گسترش فشارهای اجتماعی و اقتصادی فضای عمومی را به صورت نظام‌مند به سوی فروپاشی اخلاقی و اجتماعی سوق می‌داد و «خوب زیستن» را دشوارتر و دشوارتر می‌كرد، بلكه به شیوه‌های گوناگون جان آدمیان را در معرض آسیب‌ها و خطرها و درد و رنج‌های بسیار قرار می‌داد.
در چهار سال گذشته، جان آدمیان، كاستن از درد و رنج آنها و افزودن بر كرامت‌شان بار دیگر تا حدود زیادی برای دولتمردان ما اهمیت یافته است.
ما از سر دغدغه «ارزش‌های اخلاقی» به حسن روحانی رای می‌دهیم.
3- دولت حسن روحانی كوشید در چهار سال گذشته نهادهای مدنی را در زمینه‌های علمی، فرهنگی، زیست‌محیطی، اجتماعی و سیاسی احیا و تقویت كند.
نهادهای مدنی عرصه پرورش و رشد شخصیت افراد در جامعه‌اند. در سال‌های پس از انقلاب مشروطیت، جامعه ما فقط در مواقعی رشد و ارتقا داشته است كه نهادهای مدنی در آن فعال و ثمربخش بوده‌اند. هرگاه قدرت‌های سیاسی و نظامی فعالیت این نهادها را خطرآفرین انگاشته و مانع‌شان شده‌اند، جامعه ایران سال‌ها و سال‌ها به عقب بازگشته و نسل‌هایی از ایرانیان گرفتار محنت شده‌اند. در چهار سال گذشته بار دیگر نهادهای مدنی فعال شده‌اند و سرمایه اجتماعی جان گرفته است.
برای شكل‌گیری جامعه‌ای دموكراتیك راهی جز حفاظت از این نهادهای نوپا و آسیب‌پذیر و افزودن بر سرمایه اجتماعی نداریم.
ما از سر دغدغه «ارزش‌های مدنی» به حسن روحانی رای می‌دهیم.
برخی امضاكنندگان این بیانیه عبارتند از: مصطفی ملكیان، محمد مجتهد شبستری، نصرالله پورجوادی، شاپور اعتماد، حسین معصومی‌همدانی، سیدضیاء موحد، نجفقلی حبیبی، پرویز ضیاء شهابی، بیژن عبدالكریمی، مقصود فراستخواه، موسی اكرمی، مسعود امید، سید محمود یوسف ثانی، بهمن پازوكی، مالك حسینی، امیر مازیار، محمود مروارید، حسین شیخ رضایی، محسن زمانی و…

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *