میزگرد کمال رضوی با حضور احمد میدری، مقصود فراستخواه و سمیه توحیدلو
چشم انداز ایران، ش 141؛ شهریور ومهر 1402:صص 50 – 55
کنشگران مرزی؛ روایتی انسانشناختی از عاملیت ایرانی
«کنشگران مرزی» عنوان آخرین کتاب دکتر مقصود فراستخواه، جامعهشناس، دینپژوه و عضو هیئت علمی موسسه برنامهریزی آموزش عالی است. این کتاب که محصول چند سال تأملورزی فراستخواه است و ایدۀ مرکزی آن در این سالها در فضای فکری توسط این اندیشمند مطرح و پرورانده شده است، بر بازیابی و معرفی نوع کمترشناختهشدهای از عاملان توسعه و بهروزی ایران تأکید دارد که در حد فاصل دولت و جامعه کوشیدهاند صدای جامعه را در خطمشیها و سیاستهای حکومتهای وقت بازتاب داده و از منابع و امکانهای قدرت برای تقویت جامعه تسهیلگری کنند.
جلد اول این کتاب که در بهمن 1401 منتشر شده و بازۀ زمانی 1170 تا 1270 ش. را پوشش میدهد در مدت کوتاهی به چاپ چهارم رسیده است. در میزگرد پیش رو ایدههای محوری کنشگران مرزی را با حضور نویسنده به بحث و نقادی احمد میدری (اقتصاددان و سیاستمدار ایرانی) و سمیه توحیدلو (جامعهشناس و عضو هیئت مدیره انجمن جامعهشناسی ایران) نهادهایم. توحیدلو پنج پرسش و نقد مندرج در این پرسشها را مطرح کرده و بر این باور است که کنشگران مرزی در این بخش از پژوهش فراستخواه چولگی به سمت قدرت و کنشگران دولتی دارند و این امر میتواند زمینهساز توجیه فرصتطلبی باشد.
میدری نیز بحث خود را با پرسش از اینکه کنشگران مرزی چه کسانی نیستند آغاز میکند و بر این نکته تاکید دارد که کنشگر مرزی درصدد تقویت همزمان جامعه و حکومت است. فراستخواه ضمن گفتوگو با حاضران در میزگرد به تبیین تفاوت کنشگری مرزی از حداقل چهار تیپ کنش دیگر پرداخته است: کنش انجمنی (تخصصی)، کنش سمنی، کنش مدنی و کنش حرفهای و صنفی. از منظر فراستخواه کنشگران مدنی به دلیل محدودیتهای متراکم در ایران میخواهند سریع به دموکراسی برسند؛ اما کنشگر مرزی دموکراسی عمیق میخواهد. دوازده محور مقایسهای میان کنشگر مدنی و مرزی در این میزگرد توسط فرستخواه تشریح شده است. مشروح این میزگرد در ادامه تقدیم خوانندگان میشود.
چشمانداز ایران: تز کنشگران مرزی چند سالی است که از سوی دکتر فراستخواه در فضای عمومی مطرح شده است تا اینکه پارسال منجر به انتشار جلد اول کتاب کنشگران مرزی شد و استقبال خوبی از کتاب صورت گرفت و چند روزی است چاپ چهارم به بازار آمده است. برای بحث و گفتوگو در مورد این کتاب و به طور کلی تز کنشگران مرزی این میزگرد را ترتیب دادیم. در ابتدا برای آغاز و مدخلی برای گفتوگو از دکتر میدری و دکتر توحیدلو این سوال را مطرح میکنیم که مهمترین و محوریترین نکتهای که در تز کنشگران مرزی مورد توجه شما قرار گرفته و برایتان نوآورانه بوده، چه بوده است؟ از سوی دیگر مهمترین نقدی که میتوان به این تز وارد کرد چیست؟
توحیدلو: از ویژگیهای …..
متن کامل را از کانال تگرامی چشم انداز ایران دریافت فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید